Koło fotograficzne I LO w Pabianicach

Strona Krzysia

"Składniki:
- kawałek wołowiny lub cielęciny,
- 2 puszki pomidorów bez skórki, w całości,
- 2 spore marchewki,
- 1 średni seler,
- sól, pieprz mielony i w kulkach,
- 4 duże ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- bazylia świeża lub suszona,
- mały kubek śmietany 18%.

Jak przyrządzić?
Do 2 l zimnej, osolonej wody wrzucić kawałki mięsa, oraz 3 kulki pieprzu, po jakimś czasie zebrać szumowiny. Gdy mięso będzie prawie miękkie dorzucić warzywa - marchewkę i seler pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć mięso, pokroić drobno i wrzucić z powrotem do garnka, otworzyć puszki z pomidorami, nożem posiekać trochę bezpośrednio w puszce i wrzucić pomidorki do zupy. Czosnek obrać, przecisnąc przez praskę i tez wrzucić do zupy. Pogotować trochę. Co jakiś czas, gdy mieszamy warto rozdrabniać pomidory drewnianą łyżką. Dodać pieprz i bazylię. Śmietanę przelać do miseczki, dolać kilka łyżek gorącej zupy, energicznie mieszając, a następnie przelać do garnka. Na wierzch posiekana natka pietruszki. Do tej zupy zawsze gotuję ryż, jakoś tak makaron mi nie pasuje.

Jak podawać?
Na głebokim talerzu lub w bulionówce z ryżem!

Uwagi:
W lecie kiedy pomidory są słodkie, dojrzałe i tanie - warto wykorzystać świeże, trzeba je obrać ze skórki zanim wrzucimy do zupy. Zupka jest konsystencji kremowej, bardzo fajnie smakują i wyglądają w niej strzępki pomidorków, jest pikantna!"

A wszytko dlatego, że mam przydomek, bądź nick POMIDOROWY.

moje zdjęcia w galerii.

 

 

To my

Zdjęcie miesiąca

zdjęcie miesiąca